Wat is een dagbegeleiding in groep?

 

Regio

Houthalen-Helchteren, Zonhoven en Heusden-Zolder.

 

 ... in groep?

logo-DCDe dagbegeleiding in groep gebeurt in ons dagcentrum te Houthalen. Het is een huiselijke plek waar jongeren enkel na school (tot 19u behalve woensdag) en tijdens de schoolvakanties (maandag tot vrijdag 9u – 17u) de dagcentrumgroep vormen.

Deze groep telt 10 jongeren tussen 6 en 15 jaar. Een professioneel team van een zestal begeleiders leiden alles in goede banen. Zoveel mensen in één huis kan veel drukte met zich meebrengen. Regels en afspraken zijn nodig om tot rust en groei te komen. Bij de start van de dagbegeleiding in groep leren jullie deze regels en afspraken zeker kennen.

Dagelijks komt de groep jongeren samen. Er wordt samen, gespeeld, gepraat, gegeten, geleefd,… ruzie maken hoort er dan ook af en toe bij. Deze wijze van samen leven biedt de kans om met elkaar te leren omgaan, om sociale vaardigheden te leren. Jongeren leren immers veel van elkaar.

Een belangrijk hulpmiddel bij dit alles is het stappenplan. Met het stappenplan verduidelijken we samen de tijd die de jongere bij ons in de groep doorbrengt, de jongere is mee verantwoordelijk voor zijn/haar groeiproces & het ontdekken van nieuwe vaardigheden, … In de laatste stap nemen we stilaan afscheid van elkaar. Jullie krijgen tijdens de eerste weken van de begeleiding zeker meer informatie over het stappenplan.

Elke schooldag heeft een vaste indeling tot 19u: onthaal, studie, vrije activiteit, warme maaltijd, karwei, opnieuw vrije activiteit en afsluiting. Tijdens ‘vrije activiteit’ kiest de jongere 1 activiteit (uit heel wat activiteiten: van tv kijken, tot surfen op het internet, van puzzelen tot basketballen) wat hij/zij wil doen voor het komende half uur. Om 19u sluit het dagcentrum.

Op woensdagmiddag wordt er een warme maaltijd gegeten. Net zoals op andere schooldagen wordt er tijd gemaakt voor huiswerk. In de namiddag zijn er regelmatig groepsactiviteiten (bijvoorbeeld zwemmen, knutselen, bowlen, … ). Om 17u sluit ons dagcentrum. 

Tijdens de schoolvakanties ziet de werking er anders uit maar er is toch ook een vrij vaste indeling. We verwachten de jongeren tussen 9u en 10u. In de voormiddag is er ‘vrije activiteit’, ’s middags is er een warme maaltijd & in de namiddag voorzien wij een groepsactiviteit. De jongeren mogen zelf activiteiten (haalbaar en betaalbaar) voorstellen (bijvoorbeeld een spel in huis, een film kijken, naar een buitenzwembad gaan, koken, op uitstap gaan, een fietstocht maken, …). Tijdens vakanties is er groepsbegeleiding tot 17u.

 

... de jongere alleen?

Ieder kind is uniek en heeft een eigen weg af te leggen. Ieder kind zit wekelijks samen met zijn of haar een individuele begeleider die de jongere zal ondersteunen. Wij vinden samenwerken met en inspraak van de kinderen belangrijk. Tijdens de individuele begeleiding kan er bijvoorbeeld samen gezocht worden naar hoe de jongere bepaalde situaties best aanpakt. In een individueel werkboek wordt alles wat voor de jongere belangrijk is, wat hem / haar bezig houdt (gedichten, teksten, foto’s, …), verzameld. De jongere kan het werkboek op iedere moment inkijken, erin werken of mee naar huis nemen.

Schoolbegeleiding is een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Door middel van een ‘heen - & weerblad’ communiceren de opvoedingsverantwoordelijken (ouders) en de dagcentrumbegeleiders over het schoolse gebeuren. Indien nodig en na samenspraak betrekken we ook de school.

 

... het gezin?

De gezinsbegeleiding is een belangrijk onderdeel van onze werking. Wekelijks komt de individuele begeleider van de jongere ook op huisbezoek. Het is immers belangrijk om elkaar en het gezin te leren kennen, te luisteren naar wat er in het gezin leeft. Tijdens de huisbezoeken gaan we samen na wat er goed loopt, wat er minder goed loopt en welke krachten er zijn. We bespreken wat de gezinsleden wensen te veranderen en wat de gezinsbegeleiding hierin kan betekenen.

Gezinsbegeleiding wordt ook contextbegeleiding of thuisbegeleiding genoemd. Dagbegeleiding in groep wordt steeds gecombineerd met contextbegeleiding.

 

Welke diensten/personen kunnen aanmelden voor dagbegeleiding in groep?

  • SDJ
  • OCJ / VK (GV)
  • CGG / DAGG
  • CKG
  • CAW
  • CLB
  • Psychiatrie
  • MDT
  • en andere hulpverleningsorganisaties

met een hulpvraag naar dagbegeleiding in groep voor en door een gezin wonende in de regio Houthalen-Helchteren.

 

Hoe kan je je aanmelden? 

Je kan je aanmelden via het Onthaalpunt Jeugdhulp Doetertoe op het nummer 011 74 10 34.

Wij zijn bereikbaar op volgende momenten:
ma-do          13u-17u
di-wo-vr        9u-13u 

Op andere momenten kan je een boodschap inspreken op het antwoordapparaat.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.