Integrale thuisbegeleiding

Integrale thuisbegeleiding beschouwen wij als een methodiek binnen de hulpverleningsvorm contextbegeleiding.

 

Regio

Contextbegeleiding Noord
Voor de gemeentes: Bocholt, Bree, Dilsen-Stokkem, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lommel, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt, Peer.

Contextbegeleiding Midden-West
Voor de gemeentes: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Gingelom, Halen, Ham, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Nieuwerkerken, Opglabbeek, Sint-Truiden, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal.

 

Wat is integrale thuisbegeleiding?

  • We begeleiden jullie gezin omdat het opvoeden, samenleven moeilijk verloopt. Naast de moeilijke dingen gaan we op zoek naar positieve ervaringen, zodat er vertrouwen kan groeien.
  • We praten met alle gezinsleden, samen of apart.
  • Gedrag is een uiting van gedachten en gevoelens. We zoeken samen waarom dit gedrag gesteld wordt en zoeken hoe het anders kan, waardoor het samenleven terug aangenamer wordt.
  • De begeleider helpt jullie om actief aan de slag te gaan om tot verandering te komen.
  • De begeleider komt bij jullie aan huis.
  • De begeleiding is niet vrijblijvend. Er wordt verwacht dat er wekelijks face-to-face contacten zijn met verschillende gezinsleden. Dit wordt bij de start van de begeleiding afgesproken (hoe dikwijls, hoe lang, met wie, …). In crisissituaties kan dit vaker.
  • Er wordt vooral gepraat. Op maat gaan we op zoek naar andere creatieve manieren om het gesprek te ondersteunen.
  • Jullie moeten dit alles niet alleen doen, er wordt gezocht naar mensen die jou hierbij kunnen ondersteunen en /of helpen.

 

Kennismaking

We hebben je gezin leren kennen via de consulent of jouw contactpersoon.
Bij de start van de begeleiding wordt afgesproken op welke manier ze betrokken blijven: via de verslaggeving, persoonlijk overleg, telefonisch, …
De consulent is minimaal bij de start, bespreking van doelen en afsluiting van de begeleiding betrokken door persoonlijk contact en verslaggeving.

 

Hoe verloopt een begeleiding?

Opbouwfase

De eerste 45 dagen nemen we de tijd om elkaar te leren kennen en informatie te verzamelen. We willen duidelijke en concrete doelen. We sluiten deze fase af met een handelingsplan. Dit is een verslag waarin staat, waaraan jij, je ouder(s), broer(s), zus(sen) en de begeleiding willen werken.

Werkfase

We werken aan de doelen. Samen proberen we inzicht te krijgen in de situatie: wat zijn de krachten, wat doet het goed lopen, wat zijn de hindernissen, waar en waarom loopt het fout? We zoeken hoe we het gedrag anders kunnen begrijpen en werken aan vaardigheden die helpend zijn om jullie doelen te bereiken.
Samenwerken is voor ons belangrijk, zowel met jullie gezin als met andere hulpverleners. De begeleider wordt ondersteund door het team, de werkbegeleider, ...

Evaluatiefase

Na 6 maanden worden de doelen en de begeleiding samen met jullie geëvalueerd. Dit wordt op papier gezet en besproken.
Jullie hebben recht op een kopie van het hele of gedeeltelijke verslag.

Afbouwfase

Wanneer de situatie veranderd is, iedereen zich sterk genoeg voelt om het opnieuw alleen aan te kunnen, bouwen we de begeleiding af. Dit afbouwen van de begeleiding doen we in overleg met jullie en de consulent/contactpersoon.

 

Hoe kan je je aanmelden?

Je kan je aanmelden via het Onthaalpunt Jeugdhulp Doetertoe op het nummer 011 74 10 34.

Wij zijn bereikbaar op volgende momenten:
ma-do          13u-17u
di-wo-vr        9u-13u 

Op andere momenten kan je een boodschap inspreken op het antwoordapparaat.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.